Assassin’s Creed: Unity

 

 A cikket írta: Robi911

Az Assassin’s Creed 4: Black Flag tavaly teljesen levett minket a lábunkról. A hangulat remek volt, a történet érdekes és fordulatos, a világ pedig hatalmas, aminek köszönhetően temérdek tartalmat kínált játékosainak. Ezek után persze az elvárásaim magasan voltak a Unity-vel szemben, amire ráadásképpen a Ubisoft marketingesei rátettek még egy lapáttal, a hangulatos és lenyűgöző előzetesekkel, így már tűkön ülve vártam a folytatást. Így hát a megjelenéskor rögtön be is szereztem a játékot és belevágtam az eddigi legjobb assassin kalandba. A játék megjelenése óta 2 hét telt el és ennyi idő alatt sikerült töviről hegyire bejárnom a játékot, tehát eljött az idő az értékelésre. Lássuk mivel tud szolgálni „az eddigi legjobb” AC rész.

Történetünk ezúttal is a modern világban veszi kezdetét, viszont most nem a a 4.részben megismert Abstergo dolgozót fogjuk alakítani, hanem egy átlagos Animus felhasználót. Róla semmit nem fogunk megtudni, nem járkálhatunk majd az Animuson kívül, méghozzá azért hogy a játékos úgy érezze hogy ő maga ez az átlagos felhasználó. Kezdésként a egy rövid kis történettel indítunk, ami az 1300-as évek Párizsába kalauzol el minket, ahol a játék elmagyarázza nekünk az alap irányítást. Miután teljesítettük a tutorialt, felveszi velünk a kapcsolatot egy Bishop néven bemutatkozó assassin, aki röviden elmagyarázza, hogy az Abstergo gonosz és irányítani akarják történelmünket, úgyhogy inkább dolgozzunk az assassin-oknak. Természetesen elfogadjuk az ajánlatot és már kezdődik is a móka. Főszereplőnk ezúttal, egy Arno Dorian nevű orgyilkos lesz, aki a francia forradalom idején tevékenykedett. A többi assassin játék főszereplőivel ellentétben, Arno személyisége és motivációi nem mondhatók eredetinek vagy újnak, mivel személyisége szinte teljesen megegyezik a fiatal Ezioéval, a fő motivációja, ami miatt az orgyilkosokhoz fordul, pedig a bosszú, amit már szintén láthattunk Conor történetében. A helyszín ezúttal Versailles és főként Párizs lesz, tehát bejárható terület ezúttal kevesebb mint az előző részben, viszont a temérdek tennivaló miatt ez nem fog minket zavarni. Assassin’s Creed játékokhoz megszokott minőségű a történet, utunk során rengeteg érdekes karakterrel fogunk találkozni, sok közülük a történelemkönyveinkből ismert személy, mint például Bonaparte Napoléon.

Maga a játékmenet is az elődre épít, az irányítás szinte ugyan az, ismét lesznek gyűjthető tárgyak, amik jelen esetben kokárdák és természetesen a kinyitható vagy feltörhető ládák sem maradhatnak el, amikből annyi található a térképen, hogy amerre csak megyünk ládába botlunk. A boltokban ismét rengeteg fegyver várja majd hogy megvásároljuk, az egykezes kardtól kezdve, a két kézzel működtethető hosszú kardokon át, egészen a lőfegyverekig. Csak úgy mint az előző részekben, most is kapunk egy főhadiszállást a Café Theatrenek képében, ami automatikusan hozza majd nekünk a profitot. Természetesen nagyobb bevételhez fejlesztésekre kell majd beruháznunk és küldetéseket kell teljesítenünk. A Café Theatrenek a pénzszerzésen kívül más funkciója is van. Egyrészt, innen is elérhetjük és módosíthatjuk többjátékos beállításainkat, létrehozhatjuk és kezelhetjük saját klubunkat, valamint itt nézhetjük át a játékban teljesített eredményeinket, a megszerzett trófeáinkat és öltözeteinket, másrészt, itt lesz lehetőségünk gyakorolni feloldott képességeinket. A játékba bekerültek képességek vagy skillek, amiket az egy és többszemélyes küldetésekből kapott pontokkal oldhatunk fel. Fontos odafigyelnünk ezekre a képességekre akkor is, ha csak az egyszemélyes játékban gondolkodunk, mivel a kifejezetten multiban használható skilleken kívül, olyan fontos képességeket is fel kell majd oldanunk, mint például a fegyverhasználat, ugyanis kezdő assassin-ként nem tudunk lőfegyvereket használni.

Ha már szóba került a multiplayer, akkor nézzük is meg, hogy ezúttal hogy sikerült a többjátékos rész. Az Assassin’s Creed 3 és 4 tesztemben nem írtam a multiplayer módról. Ennek az az oka, hogy a Brotherhoodban bevezetett multi, a későbbi részekben semmilyen szóra érdemes változtatást nem kapott. Ezzel ellentétben a Unityben, az egymást öldöklős multi teljesen eltűnt, és a helyére kooperatív többjátékos mód került. Mivel ezt is hatalmas újdonságként és a játékhangulatot megváltoztató elemként reklámozta a kiadó, ezért kissé csalódtam amikor kipróbáltam. Nálam nem akadtak gondok a játékosok keresésével és a matchmakingel, hamar bekerültem egy játékba, viszont gyorsan rájöttem, hogy a coop mód nem nyújt akkora élményt mint aminek beállították. Viszont ha a Ubisoft ennyire reklámozta a co-op részt és elmondásaik szerint itt a kooperáció a lényeg, akkor miért nem lehet a történetet többen játszani?
Térjünk rá a játék technikai oldalára. A Unity az előző részekből már ismert AnvilNext motor használja, viszont a Black Flag-hez képest a játék sokkal szebb, tisztán látható, hogy ez a játék már az új generációs hardverekhez készült. A következő generáció természetesen a gépigényen is meglátszódik, míg a 4.résznek elég volt egy belépő szintű gamer gép, addig a Unity minimum gépigénye sokakat megdöbbentett. Természetesen, a legtöbb játék esetében a minimumnál kevesebb tudással rendelkező gépek is képesek elfuttatni a játékot és ez a Unity-nél sincs másként. (Erről készítettünk is nektek egy rövidke tesztet, ahol egy csupán 1.8GHz-es 2 magos processzorral és egy low profile videokártyával felszerelt laptopot nyúzunk a játékkal.) A Unitivel azonban akadnak még problémák, amik orvosolására már a megjelenés napján is kapott egy javítást, viszont a játék még most is hajlamos akadozni még az ajánlott gépigényt meghaladó gépeken is, sőt én személy szerint nem tudtam napokig online használni a játékot, egy a játékon belüli ismerős listát érintő bug miatt. Szerencsére a játék hangeffektek terén tökéletes, zenékért ezúttal nem Bian Tyler, hanem Sarah Schachner, Ryan Amon és Chris Tilton felelt és szerintem remek munkát végeztek, bár nekem jobban tetszettek a 4.rész zenéi.

Összességében, a Unity csak úgy mint az előző részek a már meglévő alapokra építkezik és ezzel nincs is semmi baj amíg a játék szórakoztató. Az új generációnak köszönhetően a látvány lehengerlő, Párizs elképesztően részletes, az utcák üresebbek éjszaka és zsúfoltak nappal, tehát igazinak és élőnek hat. A történet remekül sikerült, az új kooperatív multiplayer is jól sikerült, nem tökéletes, de jó. Viszont az Unity minden próbálkozása ellenére, valahogy nem lett jobb mint a 4.rész, sőt szerintem a Black Flag jobb élményt kínál mint a Unity. A játékot, a játékélmény alapján a 3. és 4.rész közé raknám, tehát jól sikerült. Assassin kedvelőknek csak ajánlani tudom, viszont a pályakezdőknek még most is inkább a Black Flaget ajánlanám.

Kategória: tps, assassin, single, multiplayer, akció, történelmi

Minimum gépigény:
CPU: Intel Core i5-2500K 3.3 GHz, vagy AMD FX-8350 4.0 GHz
RAM: 6GB
VGA: NVIDIA GeForce GTX 680, vagy AMD Radeon HD 7970 (2 GB VRAM)
HDD: 50GB szabad terület

Fejlesztőről: Ubisoft
Kiadói weboldal: https://www.ubisoft.com/en-gb/game/assassins-creed-unity/
Magyarítás: Még nincsen, folyamatban a magyarítás!
Magyar weboldal: Assassin’s Creed Hungária facebook oldal
Steam oldal: https://store.steampowered.com/app/289650/Assassins_Creed_Unity/

<< Vissza a játékok listájához! <<