Assassin’s Creed Unity – PC minimum teszt

A cikket írta:Robi911

Amikor először elkezdett terjedni az Assassin’s Creed Unity gépigénye, akkor szinte mindenki csak legyintett rá és viccként kezelte, hiszen a minimum gépigény alatt olyan alkatrészek szerepeltek, amelyek más játékoknál az ajánlott kategóriába esnek. Az igazi felháborodás és értetlenkedés akkor vette kezdetét amikor a kiadó megerősítette az adatok hitelességét. Szóval hogyan is néz ki a Unity gépigénye?

Minimum:
Operációs rendszer: Kizárólag 64bit-es Windows 7 szervizcsomag 1-el vagy Windows 8/8.1
CPU: Intel Core i5 2500K 3.3GHz vagy AMD Phenom 2 x4 940 3GHz
RAM: 6GB
GPU: Nvidia GTX 680 2GB vagy AMD HD7970 2GB
És persze 50GB szabad hely a merevlemezen, de ezzel általában nem szokott gond lenni.
Magas a minimum? Várj csak amíg meglátod az ajánlott gépigényt!

CPU: Intel Core i7 3770 3.4GHz vagy AMD FX8350 4GHz
RAM: 8GB
GPU: Nvidia GTX 780 3GB vagy AMD R9 290X 3GB
Ezen minimum tudatában én mégis nekifogtam kísérletezgetni, hátha nem járt még le a 2 magos processzorok kora.

Kísérleti alanyunk ezúttal az Acer egyik belépő szintű masinája ami Aspire E1-570G néven ismert.
Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit
CPU: Intel Core i3-3217U 1.8GHz
RAM: 2x4GB 1600MHz (Kipróbáltam 1x4GB memóriával is, de érdekes módon nem volt szinte semmilyen különbség)
GPU: Nvidia GT 740M 2GB

Bevallom, én arra számítottam, hogy a sötét képernyőt fogom percekig bámulni, míg a gép azon gondolkozik, hogy én ezt komolyan gondolom-e, de meglepő módon elindult a játék bármilyen hibaüzenet nélkül, (A Call of Duty Ghosts a gépigényt javító patch előtt, hibaüzenettel közölte hogy a RAM nem éri el a minimum elvárásokat) viszont a főmenüt látva azért még nem bíztam el magam.

A játék alapértelmezett beállításoknak 1366×768-as felbontást és low grafikai részletességet adott meg, amit én a biztonság kedvéért módosítottam kicsit, tehát a grafika beállítását meghagytam low-on, viszont a felbontást ACU1280x720-ra állítottam, egyedül a V-Sync-et (vertikális szinkronizációt) hagytam bekapcsolva. A játék viszonylag gyorsan betöltött és egy elég folyamatos kép jelent meg a képernyőn. Látva hogy a játék viszonylag játszható sebességgel fut, ideje volt elindítani a FRAPS-t és körbejárni Párizst.

Ahogy az várható volt, a játék közel sem futott tökéletesen, minimum 12, maximum 23 FPS-t produkált, viszont legtöbbször 15 FPS magasságában maradt ami „még”(jóindulattal) játszhatónak mondható. Végeredményben jól teljesített az E1-570G, annak ellenére hogy a minimum gépigénynek nem felel meg, ráadásul azt is fontos észben tartani, hogy laptopokba szerelt alkatrészek butítva is vannak a kevesebb hőleadás és fogyasztás miatt. Nem lehet tudni, hogy meddig lesz még elég a 2 magos processzor az újabb játékokhoz, viszont, véleményem szerint korai még leírni őket.