Witcher 3 – PC minimum teszt

A cikket írta: Robi911

Mostanában megszokott dolognak számít, hogy a tripla A kategóriás játékok gépigényében az Intel i5, AMD 8 magos processzor, GTX 660, AMD HD7xxx és társaik rendszeresen megjelennek, ami rendben is van…az ajánlott gépigénynél! Azonban az előbb felsorolt hardverekkel (sőt, még az ezeknél erősebb/drágábbakkal) előszeretettel dobálóznak amikor a „minimum gépigényt” állítják össze. A Dragon Age Inquisition és az Assassin’s Creed Unity esetében is kiderült, hogy bizony nem hihetünk a hivatalos minimumnak. Mai alanyunk a Witcher 3: Wild Hunt is magas gépigénnyel rendelkezik, legalábbis papíron…

De nézzük is meg, hogy ezúttal mit is találunk a minimum gépigénynél:

CPU: Intel i5-2500K 3.3GHz vagy AMD Phenom II x4 940
RAM: 6GB
GPU: Nvidia GTX 660 vagy AMD Radeon HD 7870
OS : 64 bites Windows 7 vagy 8/8.1

És a teszthez használt gépünk:

Acer Aspire E1-570G laptop
CPU: Intel i3-3217U 1.8GHz
RAM: 8GB
GPU: Nvidia GT 740M
OS : Windows 7 Ultimate 64 bit

Amint láthatjátok a hivatalos gépigénytől jócskán le van maradva tesztgépünk (a memórián kívül, de a játékokban a processzor és a videokártya fontosabb). A négymagos, K jelzéssel ellátott, tehát overclock-ra alkalmas (viszont ha tuningolható cpu-t írnak be, akkor miért a gyári órajel a követelmény és miért nem a sima i5-2500? Á, csak nem azért mert árban kb. 20 ezer forint különbség van a 2500 és 2500K között?) i5 kettétöri a 2 magos, csupán 1.8GHz-es i3-at. A gpu esetében ugyan ez a helyzet, a középkategóriásnak számító GTX 660 mellett elbújhat a low-profile GT740M. Azt is fontos számításba vennünk, hogy a laptop alkatrészek gyengébbek mint az asztali gépekbe szánt verziók, mivel a hordozhatóság miatt nem fogyaszthatnak sok áramot, és nem termelhetnek annyi hőt mint az asztali változatok.

A játéknak két verzióját teszteltük. Az alap verziót amivel megjelent a játék, valamint a legújabb 1.07-es verziót aminek már optimalizáltabb a teljesítménye. A játék alapértelmezetten közepes beállításokat adott meg és a laptop kijelzőjének maximális 1366×768-as felbontását, amit korrigáltunk low beállításokra, valamint, először 1280×768-as felbontásra, később pedig 1024×768-as felbontásra.

Mind a 2 verzió ugyan annyi képkockaszámot ért el, HD felbontásnál minimum 16, maximum 27 és átlagosan pedig 19fps-t mértünk a FRAPS segítségével, az 1024×768-as felbontás mellett pedig szintén 16-27fps között ingáztunk, viszont az átlag 21fps volt.

Az alapverzióban sokszor ugrált az fps, aminek köszönhetően sűrűn akadozott a kép, hasonló élményben volt részünk mint az AC unity esetében, de ennek ellenére játszható volt. A javítások telepítése után ez a hiba teljesen megszűnt, észrevehetően javult a teljesítmény, folyamatosabb lett a játék, sokkal jobb élményt tudott nyújtani. Továbbá, a játékhoz már készítettek olyan módokat, amelyek segítségével ultra-low beállításokkal, akár egy nvidia gt 435-el is elmegy a játék.

Tehát, a középkategóriás processzor és videókártya még mindig nem szükségeltetik ahhoz, hogy minimumon tudjunk játszani next-gen játékokkal, ha pedig muszáj frissíteni a vasat, akkor elég a Core 2 Quad, Phenom II x4 és a low-profile gpu-k között válogatni, remek darabokat is lehet használtan találni. Ha nem szeretnétek használtan alkatrészeket venni, akkor pedig vessetek egy pillantást az általunk ajánlott belépő szintű gépre.