Rage

A cikket írta: Kopasz442


Az id Software sajnos sosem arról híres, hogy egy játékát hamar elkészítené (vagy inkább elkészítetné 😀 ) Ez a Rage esetében is így alakult. A játékról előszőr az  Apple Worldwide Developers konferencián 2007 június 11-én adtak hírt, majd ugyanez év augusztus 2-án a QuakeCon-on is.  Ez már az új id Tech 5 játék motort kapta, és az utolsó amely a céget alapító John Carmack felügyelete alatt készült. A fejlesztést a Bethesda Softworksra bízták, ami viszont egy jó választás lett mint később kiderült.


Ehhez képest még három(négy) évet kellet várni mire végül is megjelent 2010 novemberében iOS-ra, és a következő évben, 2011-ben Windows, PS3 és Xbox-360-ra. De az indulás nem volt zökkenő mentes, mert bár a konzolos változatok jól működtek addig a PC-és verzió el sem indult! A következő javítással(ami hamar jött) már elindult, de játszhatatlan lett, majd az ezután érkező patch volt az igazi, és a PC-ések is végre élvezhették. A játék a szokásos id féle FPS-akció-RPG, ami fegyvert találunk azt mind cipeljük. Egy kissé hiány pótló is lett, mivel ebben a korban nem jelent meg semmilyen komolyabb minőségű poszt-apokaliptikus gém, részben ennek,  a rendezésének és a világ kidolgozottságának köszönhető a sikere.
Egy aszteroida az Aphopis 99942 (amely a valóságban is létezik) eltalálja a földet, megszüntetve az általunk ismert civilizációt! A kormányok bárkákat építenek a föld alá, hogy néhány szerencsés túlélje az összeomlást, hogy később (106 év?) ébredve újra felépítsék a civilizációt. De hiba csúszik a számításukba…

Mivel nem szeretek spoilerezni a történetről csak ennyit. A bevezető videó igen látványos és mint bárka túlélő ébredünk egy lepusztult ismeretlen világba! Ez a világ az, ami a kidolgozottságával teljesen lenyűgözött. Mind a karakterek, a járművek, ellenfelek igen hatásosra sikerültek, a történet magával ragadó, képes a székbe ragasztani, és ez az ami egy játékot sikeressé tesz.
Maga a világ egy kissé Open World jellegű, bár nem túl nagy, de szerintem nem is kell ennél több. A főküldetések mellé kapunk mellék szálakat is, de nem túl sokat, nem fogunk elveszni közöttük. Teljes mértékben a történetben maradunk.
Mint gyűjtögető játék, minden amit érünk össze kell szedni, ezekből új eszközöket fabrikálhatunk, vagy el is adhatjuk őket. A tervrajzokat menet közben kapjuk szedjük, vagy vásároljuk.
A világot megtöltő karakterek nagyon jól sikerültek, vannak viccesek, érdekesek, nagyon színessé varázsolják a játékot, megtöltik élettel. Az ellenfelek(AI) már intelligensebbek, képesek formációban támadni, harc közben taktikát váltani, vagy éppen vissza vonulnak ha rosszul áll a szénájuk! Emiatt sokkal érdekesebbek a küzdelmek.

Ezenkívül több kis játékot is találhatunk, amik közül kiemelkedik a kocsi verseny. Nem csak szórakozás, hanem szükséges is, mivel csak a versenyeken tudunk új fejlesztésekhez hozzá jutni, amivel a saját autóinkat upgrade-elhetjük. Ez igen arcade jellegű, de remek szórakozás és nagyban emeli a játék értékét.
Tehát aki szereti a Mad-Max-i apokaliptikus világú játékokat, azoknak ez remek szórakozás lesz, és ma már igen olcsón beszerezhető, ami szintén nem egy elhanyagolható szempont. És a Bethesda gondol a régi id fanokra, mert az első általuk készített id játékban rengeteg, régebbi játékra utaló Easter Egg-et találhattok! És mint az elején írtam sajnos a folytatásra „szokás szerint” megint sokat kellet várni, de a Rage 2 2019-ben már jön! (cirka 8 év, ugyan már… 😀 )

Kategória: FPS, Akció, RPG, Open World, single Player, multi Player

Minimum gépigény:
CPU: Intel Core 2 Duo vagy ugyan ilyen AMD 😀
RAM: 2GB
VGA: GeForce 8800, Radeon HD 4200
HDD: 25GB szabad terület

Steam oldal: https://store.steampowered.com/app/9200/RAGE/
Fejlesztői weboldal: https://www.idsoftware.com/en-gb
Magyarítás: https://magyaritasok.hu/magyaritasok/rage/rage/1342

<< Vissza a játékok listájához! <<

Végig játszás