Mirror’s Edge (2009)

 

A cikket írta: Kopasz442

A Mirror’s Edge egy belső nézetes játék, amit a DICE fejlesztett és az Electronic Arts adott ki 2008-ban, PS3-ra és Xbox-360-ra, 2009-ben pedig PC-re is. A fejlesztők célja, hogy új lehetőséget nyissanak az FPS-ek világában, és ne az állandó harc legyen az elsődleges cél, nagy mozgás lehetőséget adva a játékosoknak. A kritikák jól fogadták, bár a gyenge történet szálat és az átvezető videók rajzfilmes stílusát negatívumként emelték ki.

A történet azt a mondanivalót feszegeti, hogy az ember mennyit hajlandó feláldozni a szabadságából a jólétért. Ezt a témát már több film és novella is feldolgozta, a fejlesztőket is a Firefly című sci-fi sorozat és a Serenity cimű film motiválta. A sztorit egy utópisztikus városba helyezték, ahol a vezetők diktatórikus módszerekkel tartják fenn a rendet és az állampolgárok jólétét. A főhősnő, Faith 16 éves korában elveszti édesanyját egy tüntetésen, amit a rendőrök véresen fojtanak el, így kerül az ellenálláshoz. Futárként dolgozik,(a tetökön át akrobatikus mozgással futva, ugorva, csúszva, elég erős a párhuzam a francia Yamakasi című filmmel!) hogy létfontosságú információkat juttassanak el a felkelés vezetőinek, miközben a rendőrök minden rendelkezésükre álló eszközzel próbálják elkapni.

A játékot először videókon néztem meg és rögötön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen végre egy olyan gém, ahol nem az értelmetlen gyilkolás a cél. Bár először kétkedtem benne, hogy FPS-ben jól játszható-e, egy ilyen erősen a mozgásra épülő játék. Kellemesen csalódtam! A fejlesztők mivel akkor még nem állt rendelkezésre a saját Frosbit motorjuk, Unreal Engin 3-at használtak fel amihez készítette egy saját Physx engint, ami a világításért felelős. A játék grafikája szép, 2008-as színvonalon mérve nagyon jó, szín világa tökéletes. A színeket használják fel egyébként a játékos vezetésére, mutatva merre kell haladni. A tréning pálya végeztével elégedett voltam mind a kinézettel, mind a játszhatósággal, irányítással. Több hibát is találtam, egyik az ugrás és falon futás egy billentyűre lett kiosztva és a gém néha nem épp azt tette amit mi akartunk. Kicsit ijesztő hogy falon futás helyett ugrott, vagy fordítva. Illetve az eredeti Origin játék borzalmasan rosszul fut, sőt nagyon sokszor összeomlik!

Féltem, hogy egy kimondott ügyességi játékot alkottak, de egy-két nap gyakorlás után már elég szépen lehetett játszani, úgy hogy a nem gyorskezű játékosok is bátran kipróbálhatják. Bár nem Open World, de azért több lehetőség is van megoldani a feladatokat, és a harc csak másodlagos, de lehet küzdeni is. Ezt a részét már nem annyira dolgozták ki, de szerintem nem is szükséges, hiszen a hangsúly épp ennek az elkerülése. És ha mégis felveszünk egy fegyvert teljesen lelassulunk, oda a mozgás szabadság!

A történetet Rhianna Pratchett írta, zenéjét ami kiemelkedően jó, Magnus Birgersson szerezte. 2008 Novemberében az EA kiadott egy remix albumot a svéd Lisa Miskovsky „Still Alive” című főcímdalával. A létre hozásában közre működött még Benny Benassi, Junkie XL, Paul van Dyk, Teddybears és Armand Van Helden. Az album a játék része.
A multiplayer elég egyszerű, fantázia pályákon kell mennél jobb időt futni mindenki másnál. Ennyi…

A végső véleményem, végre a fejlesztők megpróbáltak a játékokról és a világról egy más képet adó gémet létrehozni, ami nagyrészt sikerült. Bár kisebb kezdeti hibák azért vannak, de egy remekül élvezhető, tőlünk függően pörgős, izgalmas játékot alkottak, próbáljátok ki, megéri!

Kategória: FPS, Multiplayer, Single Player, Akció, mozgás
Minimum gépigény:
CPU: Intel Pentium 4 3.0 GHz vagy jobb
RAM: 1 GB
VGA: 256 MB DirectX 9.0c kompatibilitás, Shader 3.0 támogatás
HDD: 8 GB

Fejlesztő(k): Digital Illusions CE
Kiadó: Electronic Arts
Magyarosítás: A játék magyarul jelent meg, de csak PC-re
Steam áruházi oldal: https://store.steampowered.com/app/17410/Mirrors_Edge/
Origin áruházi oldal: https://www.origin.com/irl/en-us/store/mirrors-edge/mirrors-edge

<<Vissza a játékok listájához!<<

Kopasz442 Gameplay trailer