Kerbal Space Program

A cikket írta: Kopasz442

A Kerbal Space Program a Squad fejlesztésében készülő űrrepülés szimulátor. Az első nyilvános változat 2011 június 20 került nyilvánosságra. Azóta a fejlesztés töretlen és 2013 március 20-tól már Steam-en is megvásárolható. A játék módolható, és már számtalan különböző kiegészítő készült hozzá. A módokat, a curse.com/ksp-mods/kerbal és a  spacedock.info oldal gyűjti össze.
fooldal 1

A játék igen csak meglepett engem, mivel valami arcade szerű űrhajós játéknak néztem először. De végül is nagyon kellemesen csalódtam! A Kerbal Space Program valóban igazi űr-szimulátor! Bár a Kerbálok világa olyan kis plasztik-játék szerű, és legalább tízszer kisebb mint a mi naprendszerünk, de a Newton-i fizika az teljesen valósnak tűnik (természetesen pár megkötéssel, mert egy teljes fizikai rendszernek olyan gépigénye lenne amivel csak a NASA rendelkezik). De mindez olyan jól sikerült, hogy még a Nasa, és a Copenhagen Suborbitals elismerését is kiváltotta! A játék még messze nincs készen, és az elkövetkező években még több mindent szándékoznak belevinni. Időközben a Take-Two Interactive felvásárolta a Squad-ot, és bár a fejlesztés maradt náluk az az üzletpolitikával már az új tulajdonos rendelkezik. Rögtön készítettek is egy DLC-ét, és még várható a későbbiekben több is!

Három játék mód közül választhatunk, Sandbox, ekkor minden a rendelkezésünkre áll, nincs korlát, Science, amikor csak egy minimális eszközparkot kapunk induláshoz, és tudományos (science) pontok gyűjtésével szabadíthatjuk fel az eszközeinket, és a Carreer amikor a tudományos pontok mellet missziókat kell végre hajtani, pénzért, az űrjárművek is pénzbe kerülnek, az űrközpont is minimum, még azt is fejleszteni kell, egyszóval ez a legjobban életszagú a háromból.
Aki nem akar bajlódni az Sandboxban játszik, aki kevésbé vagy nem tud angolul az kipróbálhatja magát a Science-ben, és a többieknek igazi kihívásként ott a Carreer.
A legjobban az tetszett, hogy nem előre elkészített járműveket kapunk, hanem nekünk kell összerakni azokat, a megkapott modulokból, részegységekből (mint üzemanyag tartály, hajtómű, akkumulátorok, napelemek, parancsnoki modulok, stb…)! Igazi élmény összerakni egy űrhajót, vagy űrrepülőgépet és aztán lesni a kilövést, hogy vajon jó ez amit össze dobáltunk! Teljes a Lego élmény, de mihelyt kilépünk a kis Kerbin légköréből, ott már azért el kell a tudás, mert a fizika az ugye fizika! Bár már sokat egyszerűsödött, finomult az irányítás, de nulla fizikai ismerettel csak a földhöz fognak ragadni a játékosok.

fooldal 3

A közvélemény nagyon jól fogadta, dicsérték a játék fizikáját, ami tényleg nagy munka, mert a gém Unity enginnel működik, és ugye ez a legtöbb böngészőben is játszható játékot hajtja(elég sokat kellet várni egy optimálisan működő, több mag támogatású, 64 bites változatra)!
Az idők során már sok minden a játékba került, (női kerbálok, Dv kijelzés fokozatonként, bányászat stb… ) de még messze nem teljes, a játékban kapott információk még igen foghíjasak! Ez eleve igényli módok használatát, de ha szebbé akarjuk varázsolni,  akkor a vizuál módokhoz kell folyamodni!
Hát látható nem kis fába vágta a fejszéjét a Squad, de már oly nagy rajongói tábora alakult ki, hogy a siker már most nagy! Egyszóval ha akarsz egy kis saját űr programot, és szereted a kihívásokat, akkor a KSP-ét neked találták ki!

Kategóriák: sandbox, sci-fi, tps, single, akció, szimulátor

Minimum gépigény:
CPU: Core 2 Duo
RAM: 4GB
VGA: DX10 (Shader Model 4.0) támogatású, 512MB VRAM
HDD: 3GB szabad terület

Hivatalos honlap: https://www.kerbalspaceprogram.com/
Take-Two Interactive weboldala: https://www.take2games.com/
Steam oldal: https://store.steampowered.com/app/220200/
Magyar weboldal: http://kerbalspaceprogram.hu
Magyarítás: http://kerbalspaceprogram.hu/magyaritas/

<< Vissza a játékok listájához! <<