Detroit – Become Human

A cikket írta: Dequator Marses


Légy Ember…

 „Üdvözöljük a CyberLife munkatársai nevében! Reméljük, a megrendelt AX400-as a 7.4-es operációs rendszerrel, kiváló segítség lesz a hétköznapjaiban, és a pihenése során egyaránt. Az AX400-as főbb funkció mellett a legkiválóbb háztartási kisegítő, 10 ezer receptet ismer és több mint 200 dialektust beszél. Éjszaka pedig átvált a megfigyelés módra, és ha betörés történik, vagy jelez a füstjelző, azonnal riasztja a segélyhívó szolgálatot. Minden modellt úgy terveztünk és alkottunk meg, hogy az androidja által könnyebb legyen az Ön és Családja élete. Ha bármi kérdése vagy problémája merül fel, kérjük jelentkezzen az androidja központi hívóján, vagy keressen bennünket elérhetőségünk bármelyikén.”

A Quantic Dream fejlesztőinek Detroit című játékában, innentől kezdve már egy átlagembernek is van egy személyes androidja ami, vagy aki, elvégzi helyette a napi teendőket a takarítástól kezdve a mosogatáson át egészen a bevásárlásig, mindent. Miközben lehet, pont e történések miatt munkanélküli jelenleg, mert az új technikai rendszer képes volt teljes mértékben robotizálni a munkáját, mivel a legtöbb technikai újítás egyetlenegy célt szolgál, ami nem más csupán, mint az emberek kényelme. De vajon mennyire használhatunk ki egy ilyen, az embernél jóval fejlettebb inteligenciát, aki talán ennek a nagy tudásnak birtokában képes lehet még érzelem kifejezésére is?

Ilyen és ennél mélyebb moráliskérdések százait mérlegelhetjük át a Detroit Become Human című interaktív drámában, ami eddig csupán Playstation exclusive-ként jelent meg, de 2019-ben, a Beyond Two Souls-al és a Heavy Rain-el egyetemben a PC-s felhasználók is átélhetik, ezek az igazán bámulatos játékok okozta élményt. Aminek legújabb részeként 3 teljesen különböző Android (Kara, Connor, Markus) történetét ismerhetjük meg, úgy, hogy döbbenten nézzük, milyen valóságos jövőképet kapunk általuk. Akár csak a játék főmenüjét nézzük, ahol szintén egy android, Chloe fogad bennünket, aki néha még beszélgetést is próbál kezdeményezni velünk, akár Schrödinger macskájáról is.

A játék mechanikája tökéletesen egyensúlyozik az interaktív drámák és a történet alapú kalandjátékok között, ugyanis a Detroitban már nem csupán irányítanunk kell karakterünket és veszélyes helyzetekben a jól meg szokott Quick-Time eventeket kell szaporán kattintgatnunk, hanem bizonyos részeknél komoly nyomozó munkát kell végeznünk Conorral, vagy kiszámítanunk a következő ugrásunkat egy nyakatekert akciónál Markussal. A Játék szépsége viszont egyértelműen az általunk befolyásolt történetben rejlik, hiszen a legapróbbnak tűnő gesztus, vagy párbeszéd végén mi dönthetünk Androidunk reakciójáról, ami vagy részben, vagy teljes egészében kihatással lesz egy későbbi eseményre.

A számtalan befejezés mellett egy-egy karakter sorsát is befolyásolhatjuk csupán egy gyors döntés miatt, amit sokszor nem lesz időnk sokáig mérlegelni, úgyhogy már a játék kezdete előtt érdemes elgondolkodnunk ezeken a kérdéseken, mert az adott helyzetben biztos, hogy nem lesz időnk sokáig vacillálni az összes felmerülő kérdésen, amik bizony bravúrosan terelnek bennünket a végkifejlett felé. Szerintem a Quantic Dream olyan szintre emelte a Detroit Become Human című játékot, amit lehet, hogy később, még akár műalkotásként is emlegetni fognak.

Kategória: tps, interaktív, dráma

Minimum gépigény:
CPU: i5-2400 3.4GHz, vagy jobb
RAM: 4GB
VGA: nVidia GTX 660, DX 11
HDD: 35 GB

Fejlesztőről: Quantic Dream
Kiadói weboldal: Epic Games
Magyarítás: Magyarul jelent meg
Magyar weboldal: Nincsen
Letöltés: https://www.epicgames.com/store/en-US/product/detroit-become-human/

<< Vissza a játékok listájához! <<