Dark Souls 3 – PC minimum teszt

A cikket írta: Robi911

Nemrég arról írtunk nektek hogy a Dark Souls 3 megjelenése után az eladási listák tetején helyezkedett el, sőt, az Egyesült Királyságban 1. helyezést ért el. Mivel ilyen sokan viszik a játékot, elkészítettük hozzá ezt a minimum tesztet, amiből kiderül hogyan teljesít a játék egy low-end PC-n, valamint hogy megéri-e azoknak is beszerezni a játékot, akiknek nem teljesíti a hivatalos minimumot a gépük.
A teszthez a szokásos Acer Aspire E1-570G laptopot használtuk, ami már közel 3 éve küzd a next gen játékokkal minimumon.

CPU: Intel Core i3-3217U 1.6GHz
GPU: Nvidia GT 740M 2GB
RAM: 8GB DDR3 1600MHz
OS: Windows 10 64bit

És a DS3 hivatalos minimuma pedig:
CPU: Intel Core i5-2500 3,3 GHz
GPU: NVIDIA GTX 750Ti vagy AMD HD6870
RAM: 8GB
OS: 64bites Windows 7 vagy újabb

Fontos számításba vennünk azt is, hogy a hordozható eszközök teljesítménye kb 40%-al kevesebb asztali verziójuknál a hőtermelés és a fogyasztás miatt.


A játékot először a gép kijelzőjének maximum, 1366×768-as felbontásával és minimum grafikai beállításokkal próbáltuk ki és meg kell hagyni még így is szép a látvány, bár az élsimítás hiány miatt kissé elvesznek részletek. Jártunk a tutorial temetőben (ahol kiütöttük egymást a bossal 😀 ), várfalakon, élőholt faluban és még a mocsárba is benéztünk, hogy változatos helyszíneken lássuk a teljesítményt.
A méréseket a FRAPS nevű programmal végeztük el ami minimum 6, maximum 32, átlagosan pedig 19fps-t mért, viszont ami ennél fontosabb, a játék nem szaggatott intenzívebb jeleneteknél hanem inkább lassult, ami végül is „jó hír”, hiszen ennél a játéknál inkább legyen lassított felvétel mint szaggatás boss harc közben.

Ezután már csak arra voltunk kíváncsiak, hogy mit lehet maximum kihozni a játékból, így a felbontást a lehető legkisebbre, 800×600-ra csökkentettük.
A kis felbontás kombinálva a teljes képernyős móddal meglepő módon nem volt túr rossz páros, nem volt pixeles a kép (csak nyújtott) és minden jól látható volt a közelünkben, viszont finoman fogalmazva nem volt szép a kilátás, mivel már a nagyobb épületeken és hegyeken is megjelentek a recés vonalak, a messze lévő részletek pedig nem voltak többé. Cserébe viszont sokkal jobban ment a játék, minimum 15, maximum 44 és átlag 40fps-el!

Összességében, az Acer masinája remekül helyt állt, annak ellenére, hogy hivatalosan el sem indul rajta a játék. Szerintem bátran próbálkozhatnak azok is a DS3-al akiknek Core 2 Duo, 4GB memória és GTX 560, GT 640 vagy hasonló ketyeg a gépében. Ha pedig olyan régi a vas hogy mégis fejleszteni kell, akkor sem kell hatalmas összegeket elégetnünk alkatrészekre.