Core 2 Duo vs 4. generációs Intel processzorok

Mit ér az öreg 2 magos a 4. generációs i5 és i7 mellett?

Mióta beléptünk a játékok next-gen korszakába, egymás után jönnek a szebbnél szebb, valamint egyre nagyobb gépigényű játékok, mi pedig egyre inkább azt bizonygassuk, hogy manapság nem szabad hinni a hivatalos minimum gépigényeknek és ezt, egy 2 magos, low profile videó kártyás tesztgépen próbáljuk demonstrálni. De mi van akkor, ha kezünk ügyébe kerül egy felső kategóriás kártyára, de új, modernebb alaplapot, processzort, memóriát már nincs pénzünk beszerezni hozzá? Mi történik, ha egy régi 2 magos konfiguráció kap egy nagy teljesítményű kártyát? Valamint, a régi és az új processzor között mekkora a teljesítmény különbség játékoknál? Kipróbáltuk és most megosztjuk veletek az eredményeket.

A tesztgépek:

A régi gép:
Alaplap: Asus P5B
CPU:      Intel Core 2 Duo E7300 2x2.66GHz
RAM:     4GB 1066MHz DDR2
GPU:     AMD R9 280
HDD:     SATA2 Samsung 500GB
OS:        Windows 7 Ultimate 64bit SP1


És az új gép:
Alaplap: Asus Z87-A
CPU:      Intel Core i5-4670k 4x3.4GHz (Turbo 3.8GHz), Intel Core i7-4770 4x3.4GHz (Turbo 3.9GHz) Az i5-öt gyári beállításokkal teszteltük!
RAM:     4GB 1333MHz DDR3
GPU:     AMD R9 280 (nem UEFI mód)
HDD:     SATA2 Samsung 500GB
OS:        Windows 7 Ultimate 64bit SP1 (nem UEFI)

A teszteléshez a free to play (kivétel a CS:GO, amit utólag dobtunk be az ingyenes játékok mellé, a népszerűsége miatt) ismertebb és felkapott címeit választottuk, mivel a legtöbben ezeket választják, ha játékra kerül a sor. 

Teszthez használt játékok:
World of Tanks SD és HD
Neverwinter
TERA
Warthunder csökkentett és full kliens
Counter Strike: Global Offensive

Tesztünket először a 2 magos Core 2 Duo konfigurációval indítottuk, egy frissen telepített Win7 rendszerrel és a lehető legújabb driverekkel. Bár a Core 2 Duo processzorok 2006 és 2008 között jelentek meg, a legtöbb játékos még mindig ezeket használja.

ss1A játékokat 1080p felbontás és a lehető legmagasabb grafikai beállításokkal, valamint bekapcsolt V-sync-el teszteltük, amihez a régi vas, az R9 videó kártya támogatásával egész elfogadhatóan állt hozzá. A WoT 23-44fps-t, neverwinter 22-54, tera 23-60, warthunder 35-60 és a CSGO 36-60fps-t rakott a képernyőre ami papíron nagyon jól hangzik, viszont a valóságban az történt, hogy a képkockaszám nem igen tudott megállapodni sehol, mivel folyamatosan fel-le ugrált, ami azért történt, mert a processzor túl lassú a videó kártyához képest. Az hogy öreg processzor fogja vissza a gép teljesítményét, a WoT és Warthunder SD/HD kliens esetében lehetett a legjobban megfigyelni, mivel a HD kliens a nagyobb felbontású textúráknak köszönhetően sokkal egyenletesebb képkockaszámot ért el. A CSGO kivételével, az fps ping pong ellenére a játékok végeredményben jól játszhatóak voltak.

Miután kijátszottuk magunkat...akarom mondani leteszteltük öreg gépünket, átköltöztettük a 280-at az i7 társaságába. Windows 7 telepítés után letöltöttük a legfisebb drivereket, majd magukat a játékokat és indulhatott is a tesztelés. Természetesen az i7 azt hozta amit vártunk tőle, és hamar világossá vált, hogy ennél a konfigurációnál nem fog semmi érdekes történni fps fronton. Ugyan olyan beállítások mellett minden játék teljesen stabil képkockaszámmal futott, átlag 60fps-el. Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy itt nem csak 2 fizikai mag álltss2 a rendelkezésre játékokhoz, hanem 4. Pár meccs után az i7 helyére beépítettük a szintén 4 magos i5 processzort, ami lényegében abban különbözik a drágább nagy tesótól, hogy 8 helyett 6MB a cache memória, 8 helyett 4 virtuális mag van (bár ez játékoknál nem lényeges, mert azok a fizikai magokat használják) és nincs hyper-threading (ez 2 magos procikon kicsit segít néhány játékban, 4 magnál nem fog különbséget tenni). Tehát nem sok eltérés van az árcédulán kívül, én pedig úgy gondoltam, hogy játékokban semmivel sem lesz gyorsabb az i7. És igazam is lett, semmi eltérés nem volt a két processzor teljesítménye között, de ezek a játékok nem arról híresek, hogy izmos processzort igényelnek.

Összefoglalva, a látottak alapján a Core 2 Duo és egy erős videokártya egész jó párost alkothatnak az olyan MMO játékoknál, mint például a World of Tanks, ahol nem a reflexek számítanak, ezzel szemben a CS:GO ahol sokat számít ki lő először, Core 2 Duo-val alig játszható,(tehát érdemes a minőséget inkább lejjebb venni!) nagyon zavaró a képkockaszám fel-le ugrálása.
 

Képek a játékból:

A számítógépekről, röviden Olcsó megoldás gépcseréhez!