Take on Mars

A cikket írta: Kopasz442

A Take on Mars egy marsi űrszimulációs játék a Bohémia Interactive fejlesztésében. Először Early Acces formában már hozzáférhetővé vált, de a végleges 1.0 verzió 2017 február 9-én jelent meg. Bár az indulást nem nevezhetném döccenés mentesnek, mert rengeteg hibával került forgalomba. A tárgyak ütközése nem volt megfelelő(most sem az), eszközök tüntek el a talaj alatt, ha összeakadtak elrepültek a fe…, 🙁 és sorolhatnám, amit csak színesit a random összeomlások sora.
Na de ne a hibákat nézzük hanem az erényeket, mert azért van az is! Több játék módban próbálhatjuk ki magunkat milyen űrkutatók is lennénk egy marsi misszió során. Az egyjátékos módban választhatunk, hogy robotos, vagy emberes küldetéseket szeretnénk. Ezenkívül még ott vannak a „Scenario” küldetések, ahol egy rövid missziót kell végrehajtani. És természetesen a multiplayer(ami csak emberes) Competetive(egymás ellen, na ennek mi értelme?!) vagy Co-operative(egymást támogatva) módban játszható. Illetve az „editor”, ahol mi magunk állíthatunk össze küldetéseket.

A legérdekesebb természetesen a legtöbbek számára az emberes játék, ami a marsi érkezéskor egy katasztrófával indít, és a feladatunk a túlélés. Mindent konkrétan megkapunk, a célok tiszták, könnyen játszható. Az egész történeten erősen érezhető a The Martian(Mentőexpedíció) című film hatása. És de érdekes, mert krumplit kell termesztenünk, na miből… hát a saját sza..-ból, és marsi homok felhasználásával! 😀 (Mintha más növényt nem is vinnének magukkal az első telepesek vagy kutatók, hiszen például a saláták, és a paradicsom is igen szépen termeszthető az űrben, hát szinte biztosan visznek magukkal(és még mást is, kísérlet céljából.)) Ami viszont érdekes az a források használata!

Marsi homokot, kőzetet, sőt levegőt kell gyűjteni, ezekből kinyerni a nyers anyagokat(egy kis kémiát legalább magukba szívnak a User-ek), amikkel aztán 3D printerben használva tudjuk elő állítani a számunkra szükséges eszközöket! Ez igen érdekessé teszi a játék menetet, nem kis időt igénybe véve. És amit hiányolok, hogy rengeteg mindent egyszerűen kifelejtettek! Nincsenek akkumulátorok(hová teszem az energiát), nincsenek megfelelő tároló eszközök a tartályok számára(ezek képesek a világgá gurulni ha letesszük őket), túl rövidek a kábelek, nincs normális térvilágitó lámpatestek, a járművekben semmilyen navigáció nincs és sorolhatnám. De ezen hiányosságok egy részét a mód fejlesztők pótolták, de nem az ő dolguk lenne egy teljes áras játéknál! Apropó, módok. Legalább e téren nincs hiány, a közösség igen aktív mindenki megtalálhatja a neki megfelelő(vagy hiányzó) módokat.

A robotos küldetéseknél fejlesztenünk kell az elérhető eszközparkunkat, nekünk kell a járművet összeállítani, bevételt kell szerezni, kissé nehezebb is ez a játékmód, viszont annál érdekesebb. A küldetések nem mindig jól megszerkesztettek, van hogy egy missziót nem is lehet egy járművel megoldani. De legalább bevezeti a hétköznapi embereket(ha nem is tökéletesen) az űrkutatás rejtelmeibe.

A multiplayer sajnos nem az igazi. A játék nagyon rosszul szinkronizálja a játékosokat, sok esetben csak a host tud egyáltalán valamit csinálni, mert a vendég játékos hiába igyekszik, mintha ott sem lenne. Vagy sok esetben a közösen épített eszközök, épületek elemei mindegyik számára nem pontosan ott van ahová illesztik, mintha csúnyán lenne eltolva. Éppen ezért a Multit főleg egyedül játszák. 🙁 (az fps zuhanásokról ne is beszéljünk)
És itt világit rá a Bohémia hozzá nem értéséhez az egész játék. A motor a saját fejlesztésük ami mára igen csak elavult(nincs is 64 bites támogatás, és a többmagos sem jól funkciónál) és ebbe próbálnak belegyömöszölni egy mai szintű grafikát(ez persze messze nem is szép) A management meg rosszul határozta meg a célokat, mert míg a singli playert(emberes) jó lenne egy baráttal tolni, addig ugye a multiban meg egyedül játszunk!

Ettől függetlenül, ha képesek vagyunk a hibákon túl tenni magunkat(és rendelkezünk a legújabb generációs processzorral), és érdekel minket a Mars kutatása, remek szórakozást tud nyújtani, de ez nem kis időt fog fel emészteni. És ami a lényeg ezenkívül nincs ilyen másik játék, más fejlesztőtől. Nos hát rajta bátor felfedező, éld túl a Marsot!

Kategóriák: singliplayer, multiplayer, szimulátor, robotok, mars,

Minimum gépigény:
CPU: Intel Core2Duo 2.5 GHz, vagy ugyan ilyen AMD Athlon Phenom X4
RAM: 2GB
VGA: NVIDIA Geforce 8800GT vagy ATI Radeon HD 3870 Shader Model 3 támogatás és 512 MB VRAM
HDD: 6GB szabad terület

Hivatalos weboldal: http://mars.takeonthegame.com/
Magyar weboldal: http://takeonmars.hu
Steam oldal: https://store.steampowered.com/app/244030/Take_On_Mars/
Magyarítás: Nincsen!

<< Vissza a játékok listájához! <<