Dead Space 3

 

A cikket írta: Robi911

A Visceral Games, Dead Space sorozata ma már klasszikusnak számít a túlélő-horror játék kategóriában. A 2008-as első rész csupán a már meglévő horror játékok és filmek ötvözéséből született, viszont a végeredmény mégis újszerűnek hatott és sokak kedvencévé vált. Később a Dead Space 2 fogta az első rész minőségi szintjét és az űrbe katapultálta. Az alapok megmaradtak, viszont olyan sok újdonság került a játékba hogy csak a fejünket kapkodtuk. Több akció, szebb grafika, érdekes történet és még sorolhatnám. 2013. Február 8-án, végül megérkezett jelenlegi bemutatónk alanya, de vajon képes-e felülmúlni a zseniális 2. részt?

Kezdésként egy előzmény történetet kapunk, ami 200 évvel repít minket vissza az időben, egyenesen a Tau Volantis nevű bolygóra, ahol valami nagyon félresikerült és nechromorphok felülkerekedtek a helyi katonai erőkön. Utolsó megoldásként a megmaradt túlélőket és az összes bolygóhoz fűződő adatot likvidálják annak érdekében, hogy a jövő generációi ne találhassák meg a Tau Volantist. A rövid bevezető után visszatérünk a jelenbe, a New Horizons kolóniára, főszereplőnk Isaac Clarke lakásába, ahol megtudjuk, hogy az élet nem bánt túl jól az űrutazó MacGyverel. Kiderül, hogy a Dead Space 2 eseményei után Isaac és az előző részből megismert Ellie összejöttek, azonban kapcsolatuk hamar megromlott mivel Ellie a markerek (magyarul jelölőoszlopok) elpusztításán dolgozik, Isaac viszont fél ismét szembenézni a ezzel és a nechromorphokkal. Hozzáállása azonban megváltozik mikor az EarthGov emberei megjelennek lakásán és közlik a hírt, hogy exbarátnője eltűnt egy marker expedíció során, így tehát Issac harmadszor is belevág az öngyilkos küldetésbe.

Utunk során ezúttal nem csak zombikkal kell számolnunk, ugyanis az egyház emberei is vadászni fognak ránk, így néha nagyobb létszámú fegyveres erőkkel is fel kell vennünk a harcot, emiatt pedig bekerült a játékba egy alap fedezékrendszer valamint az általam többször használt vetődés is, azonban nem csak mozgáskultúránk között találunk majd újdonságokat. Például a bolt ahol eddig beszerezhettük páncélunkat, fegyvereinket és egyéb utánpótlásainkat megszűnt a power nodeokkal (magyarul energiagóc) együtt, helyette nyersanyagokat kell gyűjtenünk, amikből fejleszthetjük, életerőnket, stázisunkat és kinézis modulunkat ugyan úgy, mint az előző részekben, valamint készíthetünk fejlesztő áramköröket fegyvereinkhez.
Apropó fegyverek! Fegyvereink megépítéséhez tervrajzokat kell gyűjtenünk és az előbb említett nyersanyagokból kell majd megépítenünk őket, vagy akár egyedi aprítókat is kraftolhatunk, sőt a meglévő fegyvereket még kombinálhatjuk is, így rengeteg egyedi kombinációt hozhatunk létre.

Újdonságok terén még fontos megemlíteni a többjátékos módot. Nem, most szerencsére nem kapunk a második részben látott multiplayert, hanem egy co-op móddal bővült a játék, tehát egy barátunkkal vagy akár egy ismeretlennel is lehetőségünk van közösen játszani a történetet. Az persze nem igaz, amit a marketingesek előadtak nekünk, tehát nem teljesen co-op játékmenetre van kitalálva a story, úgyhogy egyedül is érdemes nekifogni, sőt egyedül még lehet is érezni, hogy ez nem egy akció, hanem egy horror játék és az is átverés, hogy ha ketten játszunk, akkor egy teljesen más történetet kapunk. (Csak csupán néhány plusz mellék küldetést kapunk, ami egyedül játszva nem érhető el. De azok nagyon egy kaptafára készültek, nem igazán dob a játék hangulatán, történetén. A szerk. megjegyzése)

A játék motorjaként a 2. részben használt Viscreal Engine dolgozik így kinézetre nem sokat változott a játék, a nagyobb felbontású textúrákat leszámítva, viszont ennek köszönhetően a gépigény is a mostani játékok között barátinak mondható. Egy közepes asztali számítógépnek megfelelő laptopon (i3-3217U, 4GB RAM, Nvidia GT 740M) tökéletesen futott a játék maximális beállításokon. A grafikán kívül a hangok és a zenék is hozzák az elvárható színvonalat.

Nos, a bevezetőben feltett kérdésemre választ adva, a Dead Space 3 próbálkozik, de minden újdonság ellenére sem éreztem úgy, hogy sikerült volna megugrania a 2 által felállított lécet. A feszült hangulat már nem a régi köszönhetően a sok akció jelenetnek, ráadásul a történettel is vannak problémák, mivel a második fele kimondottan…hát, közepesre sikerült. Annak ellenére azonban, hogy az én és sokak elvárását nem sikerült teljesítenie, ez még mindig egy jó játék, amit az akció játék kedvelők is bátran kipróbálhatnak.

Kategória: tps, single, co-op, horror, sci-fi, akció

Minimum gépigény:
CPU: 2.8 GHz vagy jobb
RAM: 2GB
VGA: NVIDIA GeForce 6800, ATI X1600 Pro, 256 MB Vram
HDD: 10GB

Fejlesztőről: https://en.wikipedia.org/wiki/Visceral_Games Sajnálatos módon az EA szétverte a csapatot! 🙁
Kiadói weboldal: https://www.ea.com/games/dead-space/dead-space-3
Magyarítás: https://magyaritasok.hu/magyaritasok/dead-space-3/dead-space-3/1418
Letöltés/vásárlás: https://www.origin.com/irl/en-us/store/dead-space/dead-space-3

<< Vissza a játékok listájához! <<